גיזום שיחים

מחפשים שירותי גיזום שיחים? ריכזנו עבורכם את הגננים וחברות הגינון המומלצים ביותר, כאלו שיודעים לשלב בין מקצועיות גבוהה, שירות אדיב ועמידה בתו האיכות הנוקשה של המקצוענים, הזמינו עכשיו:

גיזום שיחים נעשה על פי צורת הצמיחה של השיח ובאופן בו לא תיפגע צורתו. השיחים משרתים בעלי גינות כגדר חייה, עיצוב צורני וכדי לשפר את מראה הגינה. בגנים ציבוריים השיחים נועדו לשרת מטרות נוי ולכן יש לתחזק אותם בצורה יעילה. על מנת לבצע גיזום יש לרכוש ידע ולהתאים את הגיזום וכלי העבודה למאפיינים של השיחים כדי לרענן אותם ולשמור על בריאותם. קבלו מספר טיפים לגיזום שיחים.

 

מה זה שיח?

שיח הוא עץ נמוך רב שנתי שגובהו לא יותר מ-5 מטר והענפים שלו מסתעפים בסמיכות לאדמה. לשיח יש גזע שאורכו המקסימלי 400 ס"מ. לשיח שאורכו פחות מ-50 ס"מ קוראים בן שיח. ישנם שיחים שענפיהם שורדים שנים ארוכות ואחרים שמחזיקים שנה בהתאם לטיפול ולתחזוקה שלהם.

בין אם מדובר על שיח ובין אם על בן שיח, הענפים שלהם יכולים להיות מעוצים למחצה או מעוצים בשלמותם. רוב השיחים נכנסים לתרדמת בחורף ובסתיו הם מלבלבים ומוציאים פירות. על מנת לא לפגוע בפריחה שלהם יש לגזום אותם לפני שהם מלבלבים או לאחר שהם פורחים. בניגוד לכך, שיחים נשירים נגזמים בחורף ושיחים ירוקי עד באביב.

 

סוגי שיחים

סוגי השיחים בארץ מגוונים. ישנם שיחים שמטבעם משתרעים כמו לנטנה לילכית, רוזמרין, חבושית אופקית או ערער ואחרים שנפרשים כמו גביע. לדוגמה שיחים שרביטיים כמו אדמדום, אבליה, יסמין, בוגונביליה, רוסליה ועוד. סוג אחר הם שיחים כדוריים בדומה לאוביון, קופיאה, גרניום זקוף, עפרית הכף או פיטוספורום.

שיחים עם צורה ברושית נקראים בעלי נוף קצר מבניהם ניתן למנות את הלילך, ערער זקוף, מוריה מכבדית או ברוש. בנוסף, שיחים הנראים כעצים קטנים בגובה של 2-5 מטר יבלטו יותר בגינה. למשל, היביסקוס סיני, הדס, אלת המסטיק, מורן החורש ועוד המאפיינים סוג זה של שיחים.

 

מדוע חשוב לגזום שיחים?

לגיזום שיחים ישנה חשיבות רבה מאחר והמטרה היא לשמור על בריאותם או לשקם אותם. כלומר, הגיזום יתבצע בענפים יבשים, שבורים או נגועים במחלות ונזקים או לצורך חידוש הצמיחה. חוץ מזה הגיזום נועד למראה עיצובי ולנוי. לפיכך שיטות הגיזום יהיו שונות ומותאמות לשיחים.

 

מהן שיטות הגיזום של השיחים?

השיטה הראשונה של גיזום שיחים מכונה הסחה. בשיטה זו גוזמים את השיח בהתאם  לצורה שרוצים לקבל. כלומר, גיזום שיאפשר לשיח לצמוח לצדדים או גיזום שיאפשר לו לצמוח למעלה. באופן זה ניתן לעצב שיחים רחבים או צרים, נמוכים או גבוהים. השיטה השנייה היא גיזום דילול. מדובר על שיטה שמטרתה לאוורר את השיח ולגרום לאור לחדור בין ענפיו.

הדילול נעשה בשיחים צפופים בנקודה מרכזית כדי לא לפגום בצורתם ועל מנת שפריחתם תשתפר. בצורה כזו ישנה תחלופה של ענפים צעירים ולכן הם ילבלבו ויתחדשו. השיטה השלישית היא הקצרה. כאן נכנס לתמונה גיזום לצורך הקטנת השיח או לשם הצפיפות שלו. כלומר, מקצרים בגיזום ענפים כדי שיסתעפו בנקודות שונות ובו זמנית ישמרו על צורת השיח.

שיטה זו אופיינית לשיחים נשירים שלענפים הצעירים שלהם יש פריחה. כדי שההקצרה תהיה יעילה יש לגזום בצורה כזו שהצמרת תהיה צרה יותר מהבסיס של השיח וכך חלקו התחתון ילבלב. השיטה הרביעית היא חידוש. מדובר על החלפה של ענפים בוגרים בענפים צעירים. כלומר, אם השיח זקן ואיבד את צורתו מחדשים אותו באמצעות גיזום ומסלקים נצרים שלא רוצים שיוותרו על השורשים.

השיטה האחרונה היא גיזום שיחים צורני או פיסולי. במקום להשאיר את השיח בצורתו הטבעית מעצבים אותו כפסל למטרות נוי. למשל, בגן הבהאים בחיפה יש לא מעט שיחים מעוצבים ומפוסלים. למעשה גם גדר חיה נגזמת בקו ישר ולכן מעוצבת באופן גיאומטרי. ישנם אנשים להם גינות יפניות או גינות גיאומטריות שהגיזום הפיסולי משדרג ומעלה להם את ערך הבית.

 

איך לגזום שיחים?

גיזום שיחים צריך להתבצע בזהירות ובצורה מדויקת על מנת לא לפגוע בענפים איכותיים, בצורה של השיח או לחתוך בטעות אצבע. לכן לפני שמתחילים יש ללבוש כפפות. את הגיזום עצמו עושים באמצעות כלים כמו מזמרה, מסור חד, מספרי דשא או מגזמת. חשוב להצטייד גם במריצה לאיסוף הגזם ובמשחה מיוחדת למריחת ענפי שיחים פצועים על מנת למנוע מזיקים ומחלות. הכלל החשוב ביותר חוץ מהבטיחות שלכם, הוא לגזום עד שליש מנפח השיח, כלומר, בשיח המגיע לגובה של 60 ס"מ יש לגזום 20 ס"מ.

שנית, יש לגזום רק בעונה המתאימה לסוג השיח. למשל, את שיח הגפן הנשיר גוזמים בחורף ואת עץ הלימון באביב ובסתיו. אם אינכם יודעים מהי העונה המומלצת לגיזום של שיח מסוים, עדיף שתגזמו אותו כאשר לא קר מדי ולא חם מדי. אבל הטוב ביותר הוא להתייעץ עם הגנן שלכם.

בנוסף, כאשר מתחילים לגזום צריך להתחיל מנקודת ההסתעפות של הענפים או מעל הנקודה בה מתחילים לצמוח עלים חדשים. על מנת שתרכשו ביטחון, עדיף לגזום ענף אחד ולראות מה קורה במקום בו גזמתם והאם הענף מתחדש.

מאחר והגיזום מחייב לא מעט ידע עדיף לתת לגנן לגזום את השיחים והעצים במיוחד כשהמטרה עיצובית ובריאותית. הגנן הוא איש מקצוע שלמד והתנסה בעבודת הגיזום. מלבד גיזום, הגנן ידאג לשתילה, ניקיון הגינה, כיסוח הדשא, שיקום הצמחייה, דישון והתקנת מערכת השקיה כאשר שוכרים אותו לעבודה קבועה ושוטפת.

 

לסיכום,

כשמדובר בגיזום שיחים מומלץ להשתמש בגזם לחיפוי השיח כדי שלא יהיה חשוף לקור או חום קיצוני. אופציה נוספת היא לפרוש יריעה מסביב לשיח. בגזם עצמו ניתן אף להשתמש ליצירת קומפוסט או לפנות אותו בימים ובמיקום אותו קבעה הרשות המקומית. במקרים רבים הגנן הוא גם זה המפנה את הגזם ודואג לסילוקו.

 

תוכן עניינים