גינון יפני

מחפשים שירותי גינון יפני? ריכזנו עבורכם את הגננים וחברות הגינון המומלצים ביותר, כאלו שיודעים לשלב בין מקצועיות גבוהה, שירות אדיב ועמידה בתו האיכות הנוקשה של המקצוענים, הזמינו עכשיו:

למרות שהגינון היפני נקרא כך, מקורו בסין. בסין העתיקה נבנו ארמונות, מקדשים, בתי תה ונוף לצד אחוזות פרטיות מוקפות בחומות שבהם גנים פרטיים. עד לאמצע המאה ה-18 הסינים פיתחו גינות בהן ניצלו כל סנטימטר מהקרקע על מנת להניב יבולים חקלאיים.

הגינות איזנו למעשה את זרימת הצ'י על מנת לשמור על בריאותם של הגרים בבית ולהפוך את הטבע לחלק מחייהם. במאה ה-7 וה-8 לספירה היפנים הושפעו מסגנון הגינון הסיני והחלו להקים גינות דומות בארצם.

 

מה מאפיין גן יפני?

גן יפני דוגל באסתטיקה, מינימליזם, קומפקטיות, אי סימטריה ועדינות. כל אלמנט בגן מוקפד על פרטיו הקטנים תוך שילוב של עצים, צמחיה, אלמנטים מבניים, גשרים, פסלים ומים. במאה ה-18 אירופה החלה להיות מושפעת מיופיים של גנים אלו ועם השנים הם התפתחו והוקמו בטכנולוגיות חדישות לצד אלמנטים מסורתיים.

הגן היפני ייחודי בשבילים עליהם מפוזר חצץ או אבן טבעית אחרת, הם כוללים עצי מייפל הגדלים לגובה 3 מטרים בצבעים בוהקים כמו: אדום, כתום, ירוק וצהוב, כאשר האדום מסמל אנרגיה ומזל טוב. בנוסף, צמחים כמו אמסוניה, תשעה קליפה, עלווה סתוונית, עצי דובדבן, כלניות, שקד, קמליות, יסמין ועוד אופייניים לגן זה בשל המראה והריח. בין היתר משלבים בגן סלעים בצורות ובגדלים שונים.

 

התפאורה של הגן היפני

האלמנטים שמהווים את התפאורה בגן היפני הם פסלים רוחניים שמהווים מוקד למדיטציה כמו פסלי בודהה, דרקונים, פגודות וכד'. כמו כן, האלמנט המרכזי הוא בריכה טבעית המשמשת כאלמנט עיצובי או פונקציונאלי. בבריכה ישנם דגי נוי, צמחייה כמו חבצלות ומעליהן גשרים קטנים מאבן טבעית או עץ המחברים את האדם לטבע ואת החיים שלאחר המוות על פי האמונה היפנית.

כל אלו יוצרים הרמוניה של אדריכלות נוף ייחודית. כאשר מדובר על גנים מסורתיים משתמשים גם בתיחום העשוי בעבודת יד או אלמנטים מהטבע כמו: במבוק, ערבה או עשבים שמוסיפים להרמוניקה של התפאורה. בגינון היפני משתמשים גם בטכניקת נוף מושאל על מנת שהגן ייראה קטן ומרווח. עושים זאת על ידי שתילה של שיחים החוסמים מבנים קרובים.

 

גנים יפניים ציבוריים בישראל

כדי לראות מבנה של גן יפני מבלי לנסוע ליפן ניתן לבקר בישראל בגן היפני של קיבוץ חפציבה, בגן היפנית בחולון, באזור שער הגיא, בגן הוורדים וואהל בירושלים הכולל גן יפני או בבית הספר אפק בראש העין.

 

למה צריך גנים יפניים בישראל?

ישראל היא מקום בו לא שוררת הרמוניה מיטבית בשל האקלים המאתגר בו כולם חסרי מנוחה וחשופים למתחים ולמפגעים ביטחוניים. לפיכך, דווקא כאן חשוב להביא את הרוגע והשלווה באמצעות הגינון היפני. המטרה העיקרית של הגן היפני היא לאזן ולחבר את האדם לטבע, לאפשר לו לנוח, להירגע ולעצור את המרוץ האינטנסיבי של החיים. בגן היפני הפרטי שלכם תוכלו לקבל מנוחה.

 

איך תבנו גן יפני פרטי?

מומלץ לשתול עצי בונסאי כמסורת היפנית ולגדל אותם בעציצים. מבחינת תחזוקה יש לגזום עצים אלו כדי להבליט את יופיים. בנוסף, ניתן לשתול עצי זית, בוגונוויליה, עצי פרי ננסיים המותאמים לאקלים בו נמצא ביתכם. מבחינת אלמנטים מומלץ להכניס מקור מים, חלוקי נחל, סלעים, עמוד פנס כתאורה וגשר קטן ולקבל מראה מעוצב כמיטב המסורת היפנית.

מקור המים מסמל חיים ושפע בתרבות היפנית והסלעים וחלוקי הנחל מסמלים את הזרימה. שתילה של עצי זית בגן הפרטי שלכם תסמל את השורשים הישראליים בתוך נוף הים התיכוני והרבה עוצמה. זהו אלמנט שיחבר בין מזרח למערב ויעשיר את הגינה שלכם.

 

בניית גן יפני רטוב או גן יפני יבש

גן יפני רטוב הוא גן המשלב מקור מים שעליו איים בהם שותלים דשא וברקע מיני עצי נוי גזומים לצד צמחייה פרועה. בתוך מקור המים ניתן להניח דגי זהב, צבי מים וכד'. רעיון נוסף הוא להתקין פסל של צב שקוע במים המסמל חוכמה ואריכות ימים וצמחי מים כמו יקינטון, כנה, נופר או חסות מים וכמובן גשר למעבר.

אם מחליטים לוותר על מקור המים בשל העובדה שהוא יכול להביא ליתושים עוקצניים, ניתן להקים גם גן יבש. בגן כזה מומלץ להביא סלעים בצורות וגדלים שונים, לסדר משטחי חצץ, מנורות אבן, פסלים, ספסלי ישיבה ומעט צמחייה. על פי המסורת היפנית הסלעים עצמם הם מקור לרוגע ולמדיטציה.

 

לשים לב לפרטים הכי קטנים בגינון היפני

כפי שציינו הגן היפני נבנה בצורה מדוקדקת ובהתחשב בפרטים הקטנים. למשל, כשמקימים גן יפני צריכים להציב את האלמנטים הייחודיים לגן באופן כזה שיקבלו ביום מספיק אור מהשמש. תכנון מיקום האלמנטים יקבע גם את סוג הפנסים שיאירו בגן בלילה. בנוסף, הגנן מתחזק את הגן היפני בהתאם לעונות השנה.

כלומר, הוא עורך שינויים כמו שבטבע ישנם שינויים ורעננות מתחדשת. לדוגמה, נטיעת עצים נשירים ועצים שאינם נשירים או גיוון בסימון השבילים שיגרמו לאדם לשוטט בגן ולראות את הגינה כל פעם בזווית חדשה. דוגמה נוספת היא התחזוקה של הגינה בסתיו.

הגנן יקפיד למשל על פיזור עלי שלכת לאחר ניקיון הגן על מנת לעורר את הטבע כאשר פוסעים בגינה, דורכים על העלים היבשים ושומעים את הרשרוש שלהם. כמו כן, כאשר מעצבים את הגן בסלעים, הגנן יעניק להם מראה מיושן באופן כזה שישקה אותם יותר כדי שיצמח עליהם אזוב. פעולה זו תגרום לתחושה של הימצאות בטבע.

לסיכום, כפי שמקפידים על בחירת הצמחייה בגן היפני כדי להפיץ ריח ולמשוך פרפרים וציפורים, משתמשים במקורות מים כדי לשמוע את פכפוכם ובסלעים המפתחים אזוב, כך צריך להקפיד שעיצוב הבית לא יהיה מנותק מעיצוב הגן ויהיה קשר בין הבית לגן. כלומר, אינטראקציה בצבע, בצורה, בחומרים הרמוניים וכד'.

תוכן עניינים