מחפשים שירותי גינון חסכוני? ריכזנו עבורכם את הגננים ובעלי המקצוע המומלצים ביותר, כאלו שיודעים לשלב בין מקצועיות גבוהה, שירות אדיב ועמידה בתו האיכות הנוקשה של "המקצוענים", הזמינו עכשיו:
מהי גינה חסכונית?
בניגוד לגינה טרופית בה נדרשת תחזוקה רבה, התאמה לסביבה, טיפוח והשקיה מרובה, הגינה החסכונית יעילה למי שרוצה לחסוך במים. החיסכון במים הוא מטרת הציבור מאחר ובישראל הים תיכונית אין מספיק מים. יחד עם זאת, השיקול הכספי משחק תפקיד.
על מנת להמעיט בהוצאות על מערכות השקיה מתוחכמות ולהמעיט את כמות צריכת המים חוסכים במשאב זה בדרכים שונות. בנוסף, שימוש בצמחייה שאינה דורשת השקיה מרובה כמו צמחי בר היא פתרון יעיל.
מהן הדרכים לחסוך במים בגינה?
להשתמש במים אפורים – לפני שמתכננים גינה חסכונית מומלץ להפריד את הצנרת של המים האפורים מהצנרת הכללית ולהפנות אותה לגינה. המים שיגיעו מהמקלחת וממכונת הכביסה יהיו איכותיים וחסכניים גם להשקיה.
להתאים את מערכת ההשקיה – דרך נוספת היא לעשות שימוש במערכת השקיה חסכונית כמו טפטפות. ככל שהמערכת תהיה עם בקרה שקובעת את כמות וזמני ההשקיה כך לא תבזבזו אף טיפה מיותרת. למערכות החדישות יש תכנית הפעלה המותאמת לסוג הצומח, הקרקע והעונה. לתכנן צמחיה שזקוקה למעט מים – בחירה נבונה של עצים, שיחים וצמחים כמו צמחי בר בהתאמה לשטח ולאזורים כמו שבילים או חיפויים, תסייע לכם לחסוך במים.
להסב את הגינה שלכם לגינה חסכונית – במידה וכבר יש לכם גינה ואתם רוצים לערוך שינוי במגמת החיסכון, הקטינו את שטח הגינה כדי שתצרוך בשנה בין 300-400 קוב מים בשנה. כלומר, אם השטח שלכם כולל גם דרכי גישה, ספסלים או רחבה, אין טעם שאלו יקבלו מים.
לחפות את הקרקע בחומרים אורגניים – ככל שתחפו את הקרקע המים ילכו פחות לאיבוד בזמן ההשקיה. מעבר לכך החיפוי מפחית שינויים בטמפרטורה ומקטין את הצמיחה של עשבים שוטים. על מנת שתשמרו על הסביבה מומלץ להשתמש בחומרים אורגניים כמו שבבי עץ, חלוקי נחל, אבני טוף ועוד. חיפוי באמצעות קומפוסט, קליפות עצים וחציר למשל יעלו גם את רמת הפוריות של האדמה.
להשקות את הגינה בבוקר – שעות הבוקר המוקדמות הן האידיאליות להשקיה מאחר ועדיין לא חם ולח. במקום להתאדות באוויר המים מחלחלים לאדמה וחוסכים לכם השקיה נוספת. ניתן לבצע זאת עם מערכת השקיה אוטומטית ולתכנת שתפעל ב-4:00 לפנות בוקר.
שימוש בדשא סינטטי
גם הדשא הסינטטי הפך את חיינו לקלים יותר. בהשקעה כספית חד פעמית רוכשים לפי מטר משטחי דשא סינטטיים וחוסכים בהשקיה. בשנים האחרונות חצרות פרטיות שינו את פניהן בכך שהדשא הירוק הוחלף בדשא סינטטי שאינו דורש תחזוקה והשקיה.
הדבר היחידי הוא שצריך לשאוב את העלים והלכלוך מדי פעם. לפיכך, גם באזורים ציבוריים כמו מוסדות חינוכיים ופארקים עברו להשתמש בדשא סינטטי. הרעיון הוא לנצל את השטח בו לא מגדלים עצים ופרחים ולהפוך את האזור לדקורטיבי ולפונקציונאלי.
צמחייה חסכונית במים
אחת מהשיטות של הגינון החסכוני הוא לבחור בצמחייה שתיראה בשיא פריחתה בימי הקיץ ולא תידרש לה השקיה מרובה. למשל, צמחים ממשפחת הסוקולנטים. צמחים אלו אוגרים מים בגבעולים ובעלים. ביניהם ניתן למנות את המלפורה, אפטניות, טלמון, ארגמנית, צוריות, לקלנדרינה, קליניה או דלוספרמות.
כאשר מגיע הקיץ צמחים אלו מנצלים את המים שאגרו וממשיכים לפרוח. גם צמחי כיסוי הם פתרון חסכוני. למשל, החרציתן המאפיר מאוד חסכוני במים והוא מכסה שטחים נרחבים. כמו כן, לצמחים רב שנתיים עשבוניים לא נדרשת השקיה גדולה. מדובר על צמחים כמו בן אלוי, גאורה קיפחת, עדעד עצי וקנרי, עינן מסרקני ועוד.
שיחים ועצים חסכוניים במים
שיחים פורחים ועצי נוי עם השקיה מינימלית אידיאלים לגינון החסכוני. ניתן לשתול שיחים כמו אוזן אפריקני, פרובסקיה, מללויקה, ישימונית, סנא, אוג, הרדוף נחלים בשלל צבעיו ועוד. עם זאת בבתים עם ילדים הרדוף הנחלים אינו מומלץ כיוון שזהו צמח רעיל. ישנם גם מטפסים חסכוניים במים כמו בוגנווילאה חלקה או סביון מזוות ועצים כמו סופורה אמריקאית, אקליפטוס טורלי ועוד.
צמחי בר חסכוניים במים
בשל מזג האוויר הים תיכוני וההישרדות של צמחי בר חד שנתיים או רב שנתיים לאקלים, ניתן אף לגדל אותם בגינה, לקשט אותה ולחסוך במים. מדובר על צמחי בר כמו תורמוס ההרים, דרדר כחול, לוע הארי בשלל צבעיו, צפרנית על סוגיה השונים, אגרוסטמה ועוד. בנוסף, שיחי בר כמו מורן החורש, אלת המסטיק, קידה שעירה, רותם וכד'. בגינון ים תיכוני נהוג להשתמש בצמחייה כזו שחוסכת במשאבים ומתאימה לטמפרטורה בארץ.
צמחי תבלין חסכוניים במים
ישנן גינות בהן מלבד גן ירק מגדלים צמחי תבלין בהם משתמשים להכנת מזון או תה. צמחי התבלין החסכוניים במים הם הזעתר, מרווה משולשת, פיגם מצוי, רוזמרין, לוונדר ועוד. ניתן לגדל אותם גם בעציצים וליהנות מריחות מדהימים ומחיסכון בהשקיה.
תכנון צריכת המים בהשקיה
בין אם תכנון הגינה החסכונית הוא בסיוע של גנן מקצועי ובין אם באופן עצמאי, חשוב לדעת ולעקוב אחר צריכת המים להשקיה. יש לחשב את התדירות של ההשקיה לפי המלצות של הגנן, לבדוק כמה צורכים ועל איזה גודל של שטח. ההמלצה שלנו היא לעקוב אחר חשבון המים ולבדוק את הצריכה החודשית.
במידה והיא כפולה מצריכת המים בה השתמשתם לפני שהקמתם גינה, סימן שיש לנקוט באמצעים שיובילו לגינון חסכוני. לסיכום, גינה חסכונית, מצד אחד, יעילה גם לכיס וגם לסביבה ומצד שני מאפשרת לטפח גינה מעוצבת שתספק לכם הנאה ויופי לא פחות מגינה טרופית או גינה הצורכת כמות גדולה של מים.