מחפשים שירותי גינון פארקים? ריכזנו עבורכם את הגננים וחברות הגינון המומלצים ביותר, כאלו שיודעים לשלב בין מקצועיות גבוהה, שירות אדיב ועמידה בתו האיכות הנוקשה של המקצוענים, הזמינו עכשיו:
פארק הוא שטח פתוח ירוק המיועד לכלל הציבור ומהווה את הריאה הירוקה של היישוב. ישנם סוגי פארקים שונים כמו פארק מתקני כושר, פארק משחקים, פארק ציבורי, פארק נגיש ועוד, אך המשותף לכולם הוא הנוף העשיר בצמחייה, מדשאות ופינות מוצלות. באופן כללי הציבור נדרש לשמור על ניקיונם, לא להרעיש בשעות לא מקובלות, לא להבעיר אש ולשמור על צמחיית הפארק. העיריות משקיעות לא מעט עלויות לרווחת הציבור בגינון ולכן חשוב להקפיד על הכללים. כאן תוכלו לקרוא מה כולל גינון פארקים וכיצד מתחזקים אותם.
מה כוללים הפארקים?
בכל הנוגע לגינון ציבורי ניתן למצוא סדר היררכי המתחיל מהגינה הקטנה לשכונתית ומשם לגינון הרובע ועד לפארק גדול באזור אורבני. כלומר, מבחינת השטחים הפתוחים הפארק העירוני הגדול הוא השיא. לפיכך, לפארק יש חשיבות רבה מבחינת הגינון והעיצוב.
בפארק עירוני נוכל לראות שבילים להולכי רגל, שבילי אופניים, אזור למשחקי כדור, גן שעשועים, מתקני חבלים, שטח לנסיעה בגלגליות, אזור חנייה, אמפיתיאטרון למופעים, מתקני ספורט, מדשאות להקטנת הקרינה עבור ישיבה ומנוחה, עצים ארץ ישראליים, אזור גינון ייחודי, אזור מים הכולל אגם בדרך כלל, ספסלי ישיבה ופינות חמד כמו פינות חי ואזורי פיקניק מוצלים.
ככל שהפארק יהיה גדול יותר, כך יהיו בו יותר אלמנטים שישרתו את הציבור. לעומת זאת, בפארק שכונתי קטן יותר ניתן למצוא רק חלק מהדברים. למרות זאת, תמיד הוא יהיה עם דשא, עצים, שיחים ופרחים ופינות מוצלות ולכן לגינון יש חשיבות רבה.
אילו צמחים מתאימים לפארקים עירוניים?
כאשר מבקרים בפארקים מסוימים מבחינים שיש יותר דשא ועצים מאשר שיחים. הסיבה לכך היא שהשיחים מבזבזים חלק ניכר מהשטח הפתוח ואינם בטיחותיים מאחר ויכולים להסתתר בהם נחשים ומזיקים אחרים. במקרים אחרים משתמשים בשיחים רק כגדר חיה או כחיץ המפריד בין חלק מסוים בפארק למבנה. הצמחייה המתאימה לפארקים יכולה לכלול דשא מסוג עמיד וחזק למחלות ולשמש על מנת שלא יישחק, עצי פירות הדר, עצי תמר, ברושים שתפקידם שובר רוח, עצי חרוב, אלת המסטיק, עצי זית, אלונים ועוד.
למשל, עצי אורן לא תמצאו הרבה בפארקים בשל סכנת טוואי התהלוכה. כשרוצים לקבל יותר צל משתמשים בעצי פיקוס אך יש פתרונות הצללה של עצים עם הצללה פחות מסיבית. מבחינת הגינה ישנם פארקים הכוללים גינות ייחודיות כמו גינות הבנויות על טרסות, גן וורדים, גן סלעים, גן יפני, גן טרופי וכד' שהם חלק מתוך הפארק. למשל, בפארק רעננה יש אזור של גן הדרים מאחר ובעיר היו בעבר פרדסים.
בפארק הירקון בתל אביב המכסה שטח גדול מאוד של 3,500 דונם לאורך נחל הירקון נטועים כ-10,000 עצים כמו עצי אשל, דולב, תמר, פיקוס, צפצפה, סיסם, אורנים, ברושים, קזוארינה, מילה וחורשת אקליפטוסים המתאימים לגידול בלחות של העיר. שם גם ניתן למצוא אגם מלאכותי בו ניתן לשוט בסירות, מסלולי הליכה ואופניים, גשרים, מדשאות גדולות, מתקני ספורט ושעשועים וגנים מעוצבים.
הפארק מהווה שמורת טבע ירוקה במרכז העיר וחלק מהנוף שגם הנהגים יכולים ליהנות ממנו כאשר הם עומדים בפקקים האינסופיים של תל אביב. כלומר, לא רק מדובר על נוף אורבני אלא גם על מקום המהווה אתנחתא מהמולת העיר. את הפארק מתחזקים יותר מ-50 עובדים לעומת פארקים קטנים יותר שבהם שטח הכולל מדשאות ועצים בסדר גודל קטן יותר עם גינת עשבי תיבול או גינת פרחים נאה ומגוונת המהווים תעסוקה למספר גננים מצומצם יותר.
גינון בר קיימא בפארקים
שמירה על איכות הסביבה כוללת גינות בר קיימא שכיום ניתן למצוא אותן גם בפארקים. למשל, בפארק רמת הנדיב ששטחו 4,500 דונם ניתן למצוא סוג גינון זה המשלב צמחי בר לצד צמחים מתורבתים. הצמחייה המאפיינת אותו באה לידי ביטוי במרחב ובגני הזיכרון שבפארק. רוב הצמחים המקשטים את הפארק הם רב שנתיים ולכן התחזוקה שלהם פחות אינטנסיבית. בקיץ הצמחים המתורבתים בולטים בצבעי עלווה וביתר עונות השנה צמחי הבר מככבים.
התאמת הצמחייה נעשית בהתאם לאקלים השורר באזור כאשר המוטו הוא יישום של שיטות גינון טבעיות על מנת שהאדמה תהיה פורייה והצמחים יהיו עמידים למזיקים ומחלות. בפעולות דישון אקולוגי והימנעות מהדברה ודישון כימי מאזנים למעשה את הצמחייה והאדמה על מנת שיהיו פוריים לאורך שנים. בנוסף, מדובר על צמחייה חסכונית במים ועל פעולות שנעשות לצורך זה.
למשל, שתילת צמחייה המסתפקת במי גשמים כמו צמחי תבלין בדומה לרוזמרין, אזובית, מרווה, פיגם וזוטה לבנה, עצי זית, אלון וכליל החורש ובצלים של פרחים עונתיים שמתחדשים בכל עונה. מעבר לכך, מי המזגנים של מרכז המבקרים מופנים לצורך השקיה באמצעות ניקוז לבורות על מנת שיחלחלו לאדמה והתקנת מערכת השקיה ממוחשבת לצמחים מסוימים שקובעת באופן אוטומטי את זמני ההשקיה והכמות הדרושה.
מי מתכנן ומתחזק את הפארקים?
כאשר מדובר על תכנון פארקים, הרשות המקומית או העירייה הן היוזמות ובעזרת המהנדס העירוני והגנן הראשי מתכננים כיצד ייראה הפארק. לעיתים גם התושבים מעורבים בתכנון על מנת שהפארק יהיה מותאם לאקלים השורר באזור, יקבל ערך מוסף בשל ההיסטוריה של העיר, התרבות הייחודית של התושבים כמו תושבים שרובם אמנים למשל. אז גם בפארק ממקמים מונומנטים ופסלים ייחודיים ועוד.
מבחינת העיצוב העיריות מקבלות ייעוץ משירותי גינון ציבורי בעלי ניסיון ומיומנות בתחום שכבר הקימו פארקים ביישובים אחרים ויכולים להגשים את התוכניות של העירייה. בכל מקרה כשמדובר על תחזוקה של הגינון, קבלני הגינון של העירייה הם אלו המתחזקים, מנקים ומטפלים בתחום זה. הם גוזמים, מדשנים, שותלים, מנכשים עשבים, מדבירים, מכסחים את הדשא, מתקינים ומתפעלים מערכות השקיה ממוחשבות וחסכוניות ומעניקים שירותים אופטימליים על מנת שהצמחייה והגנים יחזיקו לשנים רבות.