מחפשים שירותי גינון? ריכזנו עבורכם את אנשי המקצוע וחברות הריסוס המומלצות ביותר, כאלו שיודעים לשלב בין מקצועיות גבוהה, שירות אדיב ועמידה בתו האיכות הנוקשה של "המקצוענים", הזמינו עכשיו:
ניתן לחלק את הגינון לכמה סוגים על פי השטח עליו מעצבים את הגינות, על פי המטרות, האקלים והעיצוב שלהן. כשמדובר בגינות לא עוסקים בשדה או בשמורת טבע אלא בגינון ציבורי כמו פארקים, מוסדות ורחובות ובגינון פרטי של חצרות, בוסתנים, מרפסות או גגות. כאן נפרט ונרחיב על סוגי הגינון השונים.
ההגדרה של גן או גינה היא אותה הגדרה. זהו שטח פתוח הקרוב לשטח בנוי שנבנה על ידי האדם. הגן או הגינה נוצרים באמצעות תיחום, עיבוד האדמה והתקנת תשתיות על מנת לגדל צמחייה, ירקות, פירות ועוד. בגינות מפעילים אמצעים למגר מזיקים, לתחזק אותן באופן שוטף ולקבל לבסוף מקור לצל, מנוחה והנאה. כולנו מכירים את הגן הראשון עלי אדמות המתואר בתנ"ך. גם שם גן העדן היה מקום סגור, פורח ונעים למחיה עד שקרה מה שקרה. כיום, אנשים רבים רוצים לחקות את גן העדן ולכן שותלים מגוון של עצי מאכל, נוי, פרחים, ירק ועוד בצורה מעוצבת על פי טעמם האישי ועל פי הצרכים שלהם. לטיפול בגינות קוראים גינון ולטיפול בשטחים הציבוריים קוראים אדריכלות נוף.
מאז גן העדן המיתולוגי התפתחו גנים עתיקים עוד בסופוטמיה על מנת לספק תוצרת חקלאית, לנוי ולפנאי. בתקופת נבוכדנצר השני פיתחו את הגנים התלויים בבל ושם גם הייתה ראשיתה של טכנולוגיית ההשקיה בצורת תעלות. אלו הפכו למודל בגינון האימפריה הפרסית, גינון של מרפסות, מבנים וטראסות. גני הנוי והפרי היו מאוד מקובלים בחצרות המלכים והאצילים ויותר מאוחר גם במנזרים ובתי קבורה. בעוד שבימי הביניים ביפן התפתח הגן היפני בתוך המקדשים, בארצות האסלם נבנו גנים מפוארים במבנים ציבוריים ובארמונות. גם במערב החלו לפתח גנים ייחודים כמו הגן האנגלי, הגן הצרפתי, הגן האיטלקי והבוסתן הספרדי. למשל, הגן האנגלי התפתח מהגן הסיני. כלומר, לאזורים מסוימים הייתה גם השפעה על אזורים אחרים.
אם ניקח כדוגמה את הגן היפני נוכל להבחין שהגן הוא למעשה יצירה אמנותית שיש מאחוריה פילוסופיה שלמה. במקרה הזה הפילוסופיה היא תורת הזן שהמקור שלה בסין. מדובר על דרך חיים רוחנית המשפיעה גם על האדריכלות וביחד איתה גם על הגינון. אומנם תורת הזן דוגלת בפשטות ושלווה, אך הגינון היפני מתוחכם ורק נראה פשוט. למרות זאת, מדובר על גינון צנוע שיש בו שימוש בחומרים טבעיים, כמות קטנה יחסית של פרטים וסידורם בשטח על מנת ליצור ביניהם הרמוניה. בנוסף, בגינון היפני לוקחים בחשבון את שינויי האור בזמן זריחה ושקיעה. כלומר, איך הגינה תיראה ביום עם אור השמש וכיצד תיראה בלילה בהתאם לסוג התאורה בגינה. כמו כן, גינון יפני עוסק בריענון וחידוש הגינות על פי עונות השנה.
גם הגינון הציבורי עבר לא מעט תהפוכות בשנים האחרונות. כולנו מעריכים את הנוף כאשר אנו משוטטים בפארקים הציבוריים, נוסעים בכבישים עירוניים ובין עירוניים, מטיילים ונהנים מהנוף. לתכנון ועיצוב הגינות הציבוריות יש התאמות לאזור בו הן נמצאות הן מבחינת המגוון הצמחי והן מבחינת הטיפוח שלהן. האדם מפתח שיטות השקיה יעילות, מתכנן שבילים, ממעיט את הסכנות מפני שריפות וכד' על מנת שיהיה ניתן לשבת על ספסל בגינה הציבורית מתחת לעצים המעניקים לנו צל ולשמח את הנפש או לטייל בשבילים המטופחים. ההבדל בין הגינון הציבורי לגינון הפרטי הוא שהציבורי מעניק ירוק בעיניים והנאה לכולם והגינון הפרטי הוא למטרות אינדיבידואליות. זו הסיבה שמשקיעים בכך כסף, תחזוקה שוטפת ועבודה קשה. התפקיד שלנו הוא לשמור על הסביבה ולהעריך את העשייה למען כל הציבור. בנוסף, כחלק מהשמירה על הסביבה היום מדברים יותר ויותר על גינון חסכוני בין אם הוא ציבורי ובין אם פרטי.
גינון חסכוני עוסק בעיקר בחיסכון של מים באופן בו משקים את הגינות על מנת לטפח אותן. לעומת אירופה, האקלים הים תיכוני הביא למשבר באספקת המים שדרש בשנים האחרונות שינוי חירום הבא לידי ביטוי בחיסכון של מים בכל התחומים של חיינו. סרטוני הסברה הופקו לציבור ובחינוך עוסקים לא מעט בנושא זה. בכל הקשור לגינון ועל מנת שהוא לא יגיע לשפל החלו לשנות את התפיסה באמצעות צמצום ההשקיה. הדרכים לצמצום זה הן לא רק שימוש בטפטפות אלא גם שימוש בצמחייה שלא דורשת הרבה מים. מאחר וצמחי הבר בישראל מותאמים למזג האוויר הים תיכוני, בין אם מדובר על צמחיים שנתיים ובין אם על חד שנתיים ועמידים בפני מזיקים, התגלגל הרעיון של שתילת צמחי בר גם בגינות פרטיות וציבוריות וכך יש יכולת להשתמש בהשקיה מינימלית. מעבר לכך, השימוש בצמחי בר מרחיב את הקשר של האדם עם המקום. בישראל הצמחים קשורים להיסטוריה הארץ ישראלית ומסמלים משמעות עוד מימי התנ"ך ולכן יש לזה גם סיבה ערכית.
כשמדובר על גינון ים תיכוני נכנסים כל האלמנטים של שמירה על הסביבה, חיסכון במים וערכים תרבותיים מעבר לאסתטיקה. סוג גינון זה התפתח לפני שנים רבות במדינות הים תיכוניות על מנת להתאים את הצמחייה לאקלים הים תיכוני ולשלב את החורש הטבעי עם אלמנטים מלאכותיים בהתאמה לעונות השנה. בין היתר ישנה התחשבות בטמפרטורה השוררת באזור לאורך השנה והצורך בהשקיה מסיבית בעונת הקיץ. בנוסף, הקמת גינה ים תיכונית היא עסק זול ופשוט יותר מהקמת סוגי גינות אחרות. הסיבות לכך מתייחסות לצמחייה המקומית ולעובדה שאין צורך לייבא לגינה הים תיכונית צמחייה מעבר לים. בנוסף, התחזוקה של הגינה זולה כיוון שהמראה של הגינה הים תיכונית פרוע יותר והיא פחות דורשת גיזום בניגוד לגינה הבוטנית.
בגינה הבוטנית מגדלים צמחייה לצורך מחקר בצורה קפדנית ואסתטית. הגינה מסודרת על פי מחלקות המלוות במלל והסברים על הצמחים והזנים השונים. למרות שהמטרה שלה היא מחקר היא הפכה לאטרקציה תיירותית אותה אנשים פוקדים על מנת ליהנות מצמחיית הנוי והמרפא וללמוד על הזנים הנמצאים בטבע. בארץ ישנן גינות בוטניות ציבוריות המשמשות לחינוך והעשרה בבתי הספר, למחקר ולזימון הציבור על מנת שיחווה סוג זה של גינון. גינות רבות מחקות אזורים גיאוגרפיים שונים כדי לפתח צמחייה על פי אקלים מסוים ומכך ניתן ללמוד הרבה. זו הסיבה שמשפחות רבות עם ילדים ומוסדות חינוך מגיעים לגנים הבוטניים ולומדים על צמחיה הנמצאת בסכנת הכחדה.
סוג נוסף של גינון הוא הגינון האנכי. זהו גינון הניצב לאורך קיר או אלמנט אנכי אחר ולא על מישור הקרקע כמו בגינות רגילות. סוג זה התפתח לצורך אסתטי בערים עוד מימי הגנים התלויים בבל. הצורך בסוג גינון זה היה בשל מקום מוגבל לגידולים חקלאיים או לגינה ואחר כך התפתח לקישוט קירות או עמודים. מאחר והצמחייה גדלה בצורה אנכית גם ההשקיה חסכונית כי המים זורמים מלמעלה למטה ומצמח לצמח בצורה אפקטיבית. בנוסף, המיקום של הגינון נעשה בצורה כזו שיקבל מספיק אור טבעי ללא צורך בשימוש של אנרגיה חשמלית.
לסיכום, ישנם סוגי גינון שכל אחד שונה מהשני אך בגדול לכולם אותן מטרות הדוגלות בשמירה על הסביבה, חיסכון, תחזוקה יעילה לשם מטרות של יופי, הנאה ופונקציונאליות.