כל מה שצריך לדעת על בוטניקה

מחפשים שירותי גינון? ריכזנו עבורכם את הגננים וחברות הגינון המומלצים ביותר, כאלו שיודעים לשלב בין מקצועיות גבוהה, שירות אדיב ועמידה בתו האיכות הנוקשה של "המקצוענים", הזמינו עכשיו:

בוטניקה היא תורתו של עולם הצומח ועוסקת בכל המתרחש בחיי הצמח, החל מהזריעה ועד סוף חייו של הצמח. מדוע צריך האדם לחקור ולדעת את כל אלו? השימוש של בני האדם בעולם הצומח הוא נרחב, וידע בתחום יכול לסייע ולשפר את יחסיו של האדם והצמח. אז הנה מה שצריך לדעת על עולם הבוטניקה כדי לטפח גינה משל עצמנו.

מה צריך הצמח על מנת להתפתח? הצרכים הבסיסיים שלו מאד פשוטים – אור, מים, אוויר ואדמה טובה. מה קורה כאשר אין לו את אחד מאלו, הוא בשלב מסוים ירגיש בחסרונם ויתחיל לקמול. מה יכול האדם לעשות בנידון? לספק לו את כל צרכיו, גם אם מדובר באופן מלאכותי.

 

משחקי האור והצל

האור הוא מרכיב חשוב בחיי הצמח. האור הטבעי, שמתקבל מהשמש הוא האור הטוב ביותר לגידולו. האור חשוב לתהליך הנקרא פוטוסינתזה המתרחש בתוך תאי הצמח והוא בעצם התהליך שבו הצמח מייצר אנרגיה לגדילה ולהתפתחות. גם הכלורופיל, הצבע הירוק, מתקבל תוך כדי תהליך הפוטוסינתזה.

חשוב לשים לב, כי שמש ישירה בכל שעות היום, לא מתאימה תמיד לכל סוג של צמח. ישנם סוגים שונים של צמחיה וחלקם מעדיפים אור חלקי. צמחים מהסוג שחי טוב יותר באור חלקי, כדאי לשתול באזור שמוצל חלק משעות היום או אפילו לגדל בתור עציצים בתוך הבית. לכל סוג של צמחיה יש את הדרישות שלה ויש לשים לב לכך על מנת להקנות לו את התנאים הטובים ביותר לגידול.

 

אוויר לנשימה

עוד מרכיב חשוב בחיי הצמח הוא האוויר. האוויר חשוב לא רק בחיי הצמח אלא גם בחיי בעלי החיים. אך יותר מזה, האוויר שהצמח דורש, עוזר לנו, בעלי החיים ובני האדם לשרוד על פני כדור הארץ. איך זה עובד? האוויר מכיל גם את גז החמצן, וגם את הגז שנקרא פחמן דו חמצני.

צמחים דורשים את הפחמן הדו חמצני ובתהליך הנקרא נשימה תאית, הם פולטים לאוויר את גז החמצן ובעצם מעשירים את אוויר העולם בו. אנחנו, בני האדם וגם בעלי החיים, דורשים את גז החמצן לנשימה שלנו ולכן גידול צמחים מסוגים שונים החל מעציצים ביתיים וכלה ביערות עבותים כמו יערות הגשם, הוא בעצם לשפר את תנאי החיים שלנו כאן, על פני כדור הארץ.

אוויר לנשימה

 

מים שקטים חודרים עמוק

החשיבות של מים ידועה לכל, צמח בלי מים כנראה ינבול בשלב מסוים. עצי פרי וירקות שגדלים עם מחסור במים, טעמם נפגם ופרחים מתקשים לפרוח כאשר ישנו מחסור במים. אז למה מים הם כל כך חשובים. בעולם הצומח כל התהליכים שמתרחשים בתא הצמח מתרחשים בזכות נוכחות המים. המים הם הבסיס לקיום תהליכים אלו, וכאשר הם אינם, התהליכים לא מתרחשים והתוצאות ידועות מראש.

 

איך לא שוכחים להשקות?

אז מה כדאי לעשות? כל מה שאפשר. אם מדובר בצמחים בבית, אפשר לשים תזכורת על מנת לא לשכוח להשקות. אם מדובר בגינה פרטית אפשר להשתמש בצינור גינה או בטפטפות על מנת לתת מים בכמות מספקת להתפתחות נאותה של התמחיה.

אם מדובר בגינה גדולה, אפשר גם להשתמש במחשבי השקיה אוטומטים שיבטיחו שהמים שיגיעו אל הצמחייה יהיו במידה מספקת וגם מונעים בזבוז מים בעת ההשקיה ומבטלים את הסיכוי שההשקיה תישכח מהראש. כמובן שבשטחים חקלאיים קיימים פתרונות הרבה יותר גרנדיוזיים שמספקים מים באופן שוטף בצורה חסכנית ובו זמנית מספקת על מנת לקבל את התנובה החקלאית הטובה ביותר.

איך לא שוכחים להשקות?

 

איך יודעים כמה צריך להשקות?

יש לזכור שכל צמח יש לו דרישות שונות מבחינת השקיה, יש כאלה אשר ידרשו מים בתדירות יומיומית ויש כאלה שפעם – פעמיים בשבוע יכולים להספיק על מנת למלא את כל צרכם. כאשר מגדלים סוגים שונים של צמחים באותה גינה או מספר עציצים, יש לשים לב שכל סוג מקבל את הדרישות הספציפיות שלו ולא מוצף או מיובש בהשפעת הצמחים הצומחים בשכנות לו.

 

אדמה

אדמה היא הבסיס להתפתחות הצמח. באדמה זורעים את הזרעים ושם הם מכים שורשים. מה צריך להיות באדמה כדי שהצמח יקבל את התנאים הטובים ביותר? האדמה צריכה להיות עשירה באלקטרוליטים ומינרלים מגוונים, כמו זרחן, אשלגן, סידן, חנקן ועוד.

הרבה פעמים הרכיבים הללו נמצאים כולם באדמה אך לאו דווקא בכמות הספיקה להתפתחות האופטימלית של הצמח. מדוע זה קורה? לפעמים שימוש מספר פעמים באותה אדמה, משאיר אותה ענייה במינרלים ומלחים. לפעמים האזור הגיאוגרפי משפיע, ולעיתים גם האקלים משנה את הרכב האדמה.

 

איך אפשר להתערב בטיב האדמה?

על מנת להיות בטוחים שהצמחייה שאנו מגדלים תגדל בצורה המיטבית ותקבל מהאדמה את הדרוש לה על מנת להתפתח ניתן ואף כדאי להעשיר את האדמה כבר בשלבי הזריעה. אדמה עשירה במינרלים, דרושה כבר בשלב בו הזרעים מנסים להכות שורשים ודורשים תנאים נאותים. איך אפשר להעשיר את האדמה?

ישנם כל מיני סוגים של דשן, כימי ואורגני, אשר ניתן לרכוש בחנויות המתמחות בכך. ניתן גם להשתמש ברכיבים שיש בכל בית על מנת להעשיר את האדמה, במידה ומדובר על שימוש ביתי ובכמויות קטנות.

לדוגמא, השימוש בשאריות מזון וזבל אורגני ליצירת קומפוסט יכול לתת העשרה ראויה לאדמה, שכן בחומרים האורגנים הללו חבויים אלקטרוליטים ומינרלים במידה מספקת. אפשר להשתמש בטיפים מהרשת כמו שימוש במי הבישול של הביצים שמעשירה את האדמה בסידן. כל העשרה של האדמה היא פעולה מבורכת.

איך אפשר להתערב בטיב האדמה?

 

לכל אחד צרכים משל עצמו

כאשר עוסקים בגידול צמחיה, תמיד כדאי לזכור שלכל סוג של צמחיה ישנן דרישות שונות. יש לבדוק את הצרכים, ולמלא אחר הדרישות בהתאם על מנת לקבל תוצאות אופטימליות.

תוכן עניינים